Pigmentové skvrny a jak na ně?

2. 8. 2022 Od BMkosmetikacz Off

Jak vznikají pigmentové skvrny?

V kůži, ve vlasech i duhovce oka jsou hojně obsaženy buňky (tzv.melanocyty), ve kterých se tvoří kožní barvivo. Jde o takzvaný melanin neboli pigment. Množství melaninu určuje zbarvení kůže, vlasů i očí. Vlivem UV záření a dalších faktorů může v některých melanocytech dojít k nadměrné tvorbě melaninu. Tím vzniká hyperpigmanetace, jejímž důsledkem jsou nepravidelné pigmentové skvrny či plochy. Pouze několik minut pochybu ba slunci stačí k tomu, aby se aktivovala tvorba pigmentu, a nepravidelné pigmentové skvrny jsou na světě.

Rovněž v době těhotenství se můžete setkat se skvrnami na kůži. V tomto období často vzniká takzvaná chloazma – nepravidelná pigmentace v oblůasti obličeje, především na čele, tvářích a nose. Tyto změny jsou způsobeny zvýšenou hladinou ženských hormonů. K těmto kožním problémům může dojít taktéž při užívání hormonálních léků či antikoncepce. 

Také genetická predispozice může mít vliv na tvorbu pigmentových skvr.

Zvýšené riziko vzniku hyperpigmentace nastává také po některých invazivních kosmetických zákrocích, jakými jsou například chemický peeling nebo laserové ošetření pleti. Skvrny na kůži se mohou objevit také po aplikaci nevhodných parfémů nebo i přirozeným stárnutím kůži. Skvrny mohu vzniknout také mechanický otěrem kůže pozranění či operativním zákroku v místě jizvy.

Bělení pigmentových skvrn

Bělení pigmentových skvrn je vždy dlouhodobou záležitostí, která vyžaduje pravidelné ošetření a stále dodržování ochrany proti slunečnímu záření.

V roce 1961 se bělení  začal používat hydrochinon, který vzhledem k mechanizmu účinku nedokáže odstranit vzniklé skvrny, ale zamezuje vzniku nových. Přípravky tohoto typu se tedy museli používat dlouhodobě. Čase se ukázalo, že sice blokuje tvorbu pigmentu ale jinde tvoří nedostatečnou pigmentaci, což je nežádoucí.

Látkou podobnou hydrochinonu je atrbutin. Pochází z medvědice, brusinek, ostružin nebo moruší. Má také selektivní působenína melanocyty a účinně blokuje tvorbu melaninu. Používá se v současné době jako bezpečná náhrada hydrochinonu.

Nověji tzv- diové kyseliny ( např. kyselina oktadecéndiová, azelainová a další) tlumí tvorbu melaninu a podporují jeho rovnoměrnou distribuci v pokožce. Používání je bezpečné a proto je možné i domácí použití.

Další možností je chemický peeling. Při této metodě dochází k rozrušení nejvrchnější části pokožky, při které dochází i k odstranění výše uložených melanocytů. Neodstraňuje však hlouběji uloženou pigmentaci.  Provádí se působením některých kyselin ( glykolové, salicylové nebo trichióroctové).  Hrozí ovšem riziko poškození i hlubších vrstev pokožky.

Dále se využívá IPL ( invazivní pulzní světlo) nebo speciální lasery. IPL vede k omlazení pokožky a obecně k odstranění nežádoucích kosmetických vad. Pomocí specificky působících laserů dochází k selektivní fototermolýze, která odstraňuje zbarvení buněk.

Kosmetika, kterou můžeme nabídnout pro domácí použití.

Kosmetických přípravků je na trhu mnoho. Představíme Vám jeden, které nabízí náš eshop BMkosmetika a můžeme ho vřele doporučit díky dlouholeté spokojenosti zákazníků.

MELANIL

Speciální krém určený ke zmírnění a odstranění tmavých skvrn na kůži způsobeným opakovaným působením slunečního záření, stárnutím, genetikou apod.

Přírodní složení:

  • Glabidrin extrahovaný z kořen lékořice 
  • Kojová kyselina získávaná z Aspergillus aryzae (plíseň kropidlák)
  • Extrakt z Medvědice lékařské obsahující arbutin a metyl-arbutin
  • Extrakt z Morušovníku bílého obsahující Rutina a Kacinol F
  • Aloesin extrahovaný s Aloe vera

Dle typu skvrny doba aplikace:

  • Nové světlejší skvrny – 2-3 týdny
  • Nové tmavé skvrny – 1 měsíc
  • Staré tmavé skvrny – 6-8 týdnů

Další přípravky Vám budeme přidávat do kategorie – Přípravky na pigmentové skvrny