Zvládnutí příznaků premenstruačního syndromu (PMS) s pomocí bylin

23. 2. 2024 Od BMkosmetikacz Off

Premenstruační syndrom, známý též jako PMS, může být pro mnoho žen každý měsíc výzvou. Před menstruací se mohou objevit různé fyzické i psychické příznaky, které ovlivňují každodenní život. Existuje však několik přírodních cest, jak zmírnit nepříjemné projevy PMS, a to pomocí bylin a doplňků stravy.

Premenstruační syndrom (PMS) může ovlivnit ženy v různých obdobích života, ale často se projevuje nejvíce během reprodukčního věku. Většina žen začíná pociťovat příznaky PMS několik dní až týdnů před začátkem menstruace. Průběh PMS může být individuální, a některé ženy mohou zažívat pouze mírné příznaky, zatímco jiné mohou procházet obtížným obdobím.

Věková skupina:

 

    1. Dívky a Adolescentky: PMS může začít ve středním dětství a adolescenci, obvykle po první menstruaci. První projevy PMS mohou být jemné a postupně se zvyšovat s postupujícím věkem.

    1. Dospělé Ženy: Většina žen zažívá PMS ve fertilním věku, obvykle od puberty až po menopauzu. Nejvýraznější projevy PMS se obvykle objevují mezi 20. a 40. rokem života.

    1. Perimenopauza a Menopauza: Některé ženy mohou zažívat podobné symptomy v období perimenopauzy, které předchází menopauze. Během menopauzy se hormonální změny mohou opět projevovat podobnými příznaky.

Příznaky PMS:

 

    1. Bolesti břicha a svalů, někdy i zvracení – byliny jako řebříček a heřmánek mohou pomoci uvolnit svaly a zmírnit bolesti spojené s menstruací.

    1. Náladovost a podrážděnost – třezalka tečkovaná a měsíček lékařský jsou známé svými uklidňujícími účinky, které mohou pomoci uvolnit napětí a podporovat psychickou pohodu.

    1. Nadměrné otoky a citlivost prsou – ženšen a hořčík mohou pomoci regulovat hormonální nerovnováhu a snížit otoky.

    1. Poruchy spánku – bylinky jako levandule a meduňka mají relaxační účinky, které mohou podporovat klidný spánek.

Byliny a doplňky stravy jako podpora:

Používání bylin a doplňků stravy může být pro ženy v různých věkových skupinách přínosné. Mladší ženy mohou hledat podporu v bylinách a doplňcích k regulaci hormonálních změn spojených s menstruačním cyklem. Dospělé ženy mohou hledat úlevu od fyzických a emočních příznaků PMS. V období perimenopauzy a menopauzy mohou byliny a doplňky pomoci vyrovnat se s hormonálními změnami.

Důležité je mít na paměti, že každá žena je jedinečná, a proto může být reakce na byliny a doplňky individuální. Před zahájením jakéhokoliv nového režimu nebo užíváním doplňků stravy je vždy vhodné konzultovat s lékařem nebo odborníkem na výživu, zejména pokud máte zdravotní problémy nebo užíváte léky.

Doplňky stravy:

 

    1. Vitamíny skupiny B: Doplňky obsahující vitamíny skupiny B, zejména B6, mohou pomoci regulovat některé hormony spojené s PMS.

    1. Omega-3 mastné kyseliny: Rybí olej může snížit záněty a napomoci uklidnit nervový systém.

    1. Vápník a hořčík: Tyto minerály mohou pomoci zmírnit svalové křeče a zlepšit celkovou pohodu.

Byliny v praxi:

 

    1. Šalvěj: Uklidňuje nervový systém a může pomoci při náladovosti.Podporuje menstruační komfort.

    1. Pampeliška: Podporuje čistění těla od nadbytečných toxinů.

    1. Kořen maca: Může pomoci vyrovnat hormonální hladiny a podporovat energii.

    1. Rakytník: Obsahuje vitamíny C a E, které mohou podporovat imunitu a správné fungování pokožky.

    1. Máta: Podporuje relaxaci a normální činnost trávící soustavy.

    1. Řebříček: Podporuje zdraví žen

    1. Meduňka: Postará se o duševní rovnováhu

    1. Kontryhel/Třezalka tečkovaná: Může mít pozitivní účinky na duševní zdraví a snižovat symptomy mírné deprese

Vždy je důležité konzultovat s lékařem nebo odborníkem před zahájením jakéhokoliv nového režimu nebo užíváním doplňků stravy, zejména pokud máte jakékoli zdravotní problémy nebo užíváte léky.

Celkově vzato může kombinace správných bylin a doplňků stravy pomoci zmírnit příznaky PMS a zlepšit kvalitu života v období před menstruací. Nezapomeňte však na vyváženou stravu a zdravý životní styl jako klíčové prvky pro celkové pohodlí.