Ořešák královský

21. 11. 2023 Od BMkosmetikacz Off

Ořešák královský, vědecky známý jako Bertholletia excelsa, je strom původem z deštných pralesů Jižní Ameriky, zejména z oblasti Amazonie. Jeho plody, známé jako ořechy, jsou bohaté na mnoho živin a jsou oblíbenou pochoutkou. Nicméně, ořešák královský se stal více než jen chutným snackem – jeho olej a extrakt nacházejí uplatnění v kosmetickém průmyslu, přinášejíce mnoho výhod pro péči o pokožku a vlasy.

Historie a původ:

Ořešák královský má bohatou historii v jihoamerických kulturách, kde byl považován za cenný zdroj potravy a materiálu. Indiáni zejména využívali ořechy pro svou výživnou hodnotu a olej k ochraně pokožky před drsným amazonským prostředím. Dnes je strom rozšířený po celém světě díky svým ceněným plodům.

Kosmetické využití:

  1. Vlasy: Ořešák královský poskytuje vynikající péči o vlasy. Jeho olej je bohatý na mastné kyseliny, zejména kyselinu olejovou, což přispívá k hydrataci suchých a poškozených vlasů. Pravidelné používání ořešákového oleje může pomoci zlepšit texturu vlasů a snížit lámavost.

  2. Pokožka: Extrakt z ořešáků královských je ceněný pro své antioxidační vlastnosti. Obsahuje vitamín E, který bojuje proti škodlivým volným radikálům a pomáhá udržovat pokožku mladistvou. Olej také působí jako přirozený zvlhčovač, což je ideální pro suchou nebo citlivou pokožku.

  3. Akné a podráždění: Díky svým protizánětlivým vlastnostem je ořešák královský užitečný při léčbě akné a podrážděné pokožky. Olej může pomoci redukovat zarudnutí a otoky spojené s akné a podporuje celkovou regeneraci pokožky.

  4. Jemný peeling: Mleté ořechy mohou být také využity k vytvoření přírodního peelingového produktu. Kombinace ořechů s jemným exfoliačním prostředkem může pomoci odstranit odumřelé buňky a zanechat pokožku hladkou a svěží.

Využití jako doplněk stravy:

Ořešák královský je také známý jako významný zdroj nutričních látek, což ho činí ideálním doplňkem stravy. Ořechy jsou bohaté na esenciální mastné kyseliny, zejména omega-3 a omega-6, které jsou klíčové pro správnou funkci mozku a srdce. Dále obsahují minerály, jako je zinek, hořčík a fosfor, které jsou důležité pro udržení optimálního zdraví.

Přidání ořešků královských do stravy může přinést významné zdravotní výhody. Tyto plody mohou podporovat imunitní systém, snižovat záněty v těle a pomáhat udržovat správnou hladinu cholesterolu. Navíc obsahují vlákninu, což podporuje zdravou trávení a udržuje střevní funkce v rovnováze.

Pro ty, kteří hledají přírodní a chutný způsob, jak získat potřebné živiny, jsou ořešky královské skvělým doplňkem stravy. Můžete je přidávat do cereálií, jogurtů nebo smoothie, čímž poskytnete svému tělu nejen výživu, ale i vynikající chuťový zážitek.

Ořešák královský není pouze kosmetickým klenotem, ale také bohatým zdrojem živin pro tělo. Jeho využití jako doplněk stravy přináší širokou škálu zdravotních výhod, které jsou ceněné nejen ve světě kosmetiky, ale i v oblasti výživy a wellness. Integrování ořešků královských do svého jídelníčku může být jednoduchým a chutným způsobem, jak posílit své zdraví a zároveň podpořit krásu pokožky a vlasů zevnitř.